Hoe gaat het rijexamen?
De grote dag is eindelijk aangebroken: je bent klaar voor het praktijkexamen en kunt gaan afrijden bij het CBR voor je autorijbewijs. Wat kun je hier precies van verwachten? Hoe gaat zo’n autorijexamen in de praktijk? We zetten het voor je op een rijtje.
Hoe werkt een praktijkexamen auto?
Een praktijkexamen duurt in totaal zo’n 55 minuten en bestaat uit verschillende onderdelen. Je wordt op de afgesproken tijd verwacht op het CBR-examencentrum, samen met je rij-instructeur. Daar ontmoet je jouw examinator en deze vertelt je in het kort hoe het examen gaat. Ook controleert de examinator of je de volgende documenten bij je hebt. Vergeet deze dus niet!
- De uitnodiging voor je examen
- Je identiteitsbewijs (een paspoort of ID-kaart)
- Een bewijs dat je bent geslaagd voor je theorie-examen
- Het formulier Zelfreflectie dat je vooraf hebt ingevuld. Na de examenrit bespreekt de examinator dit formulier met je examinator
Je eigen rij-instructeur mee in de auto
Meestal is het mogelijk dat je instructeur tijdens het praktijkexamen met je meerijdt in de auto. Soms kan het niet. Bijvoorbeeld wanneer er een tweede medewerker van het CBR meerijdt, zoals een examinator in opleiding. Jouw instructeur is in elk geval aanwezig bij het begin- en eindgesprek met de examinator.
Ogentest op het parkeerterrein
Op het parkeerterrein van het CBR doe je een ogentest. Je examinator vraagt je bijvoorbeeld het kenteken van een stilstaande auto te lezen op ongeveer 25 meter afstand.
Als voorbereiding op de rit stelt de examinator je mogelijk ook wat vragen over de auto. Denk hiervoor bijvoorbeeld aan hoe je de motorvloeistof checkt en wat de lampjes op het dashboard betekenen.
De examenrit gaat van start
Je rijdt ongeveer 35 minuten tijdens je examen. Tijdens die rit ga je voor een deel zelfstandig naar een bepaalde bestemming. Ook rijd je een deel op aanwijzingen van de examinator. Die let erop of je veilig en zelfstandig rijdt. Aandachtspunten daarbij zijn onder meer: je beheersing van de auto, je kijkgedrag en het voorrang verlenen. Hierop wordt gelet tijdens alle zeven examenonderdelen.
De zeven examenonderdelen
Tijdens je rijexamen komen de volgende onderdelen in elk geval aan bod:
- Wegrijden
- Rechte en bochtige weggedeelten
- Kruispunten
- Invoegen en uitvoegen
- Inhalen en van rijstrook wisselen
- Bijzondere weggedeelten
- Bijzondere verrichtingen
De uitslag direct na afloop
Meteen nadat je klaar bent met je rijexamen vertelt je examinator in het CBR-examencentrum of je bent geslaagd.
Geslaagd voor je rijbewijs
Gefeliciteerd! Je kunt op de dag na de examendag je rijbewijs aanvragen bij de gemeente waar je woont.
Ben je gezakt?
Je examinator geeft duidelijk aan waar je aan moet werken zodat je beter voorbereid bent voor je herexamen. Deze informatie kun je ook teruglezen op het uitslagformulier. Start direct weer met lessen voor je herexamen. Je kunt na twee weken opnieuw examen doen. Dat examen verschilt niet van je eerste examen. Ben je binnen vijf jaar tijd vier keer of vaker gezakt voor je rijexamen, dan gaat het anders. Je gaat dan de vijfde (en elke volgende keer) op voor een speciaal examen. Bekijk ook de mogelijkheden voor een faalangst rijexamen.
Afgebroken examen
Stopt de examinator je rijexamen vanwege verkeersgevaarlijk gedrag, dan duurt het langer voordat je opnieuw examen kunt doen. De wachttijd tot het herexamen duurt dan 6 weken, zodat je je rijvaardigheid op peil kunt brengen.
Bronvermelding: https://www.cbr.nl/nl/rijbewijs-halen/auto/praktijkexamen-auto/hoe-gaat-het-praktijkexamen-auto.htm